Kennismaking

Watermen bestaat uit een aantal enthousiaste bootliefhebbers die echte gebruiksboten uit een jong verleden van o.a. de Amerikaanse Marine en Kustwacht redden van de sloop. De boten worden opgeknapt in orginele staat en onder gebracht bij musea of nieuwe eigenaren die de boten in de vaart houden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De boten zijn zo bijzonder omdat de uitgangspunten bij de bouw zijn geweest: kracht, eenvoud, gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid en zeewaardigheid. Deze punten worden bij de huidige commerciële plezierboten vaak vergeten en na meerdere grote lakbeurten en krassen in de gelcoat komen veel eigenaren tot de conclusie dat ‘mooi’ niet het gebruik van de boot bevordert. Moderne plezierboten zijn tegenwoordig een optelsom van de wensen van veelal onervaren klanten, waarbij goeie ontwerpen hun eigenschappen verliezen.

060526_N_6501M_050-Large

Op het ogenblik varen er zo’n 20 whaleboats in Nederland. De boten zien er over het algemeen hetzelfde uit, maar ze zijn niet hetzelfde! Aan de hand van door de US Navy opgezette bouw voorwaarden zijn er door diverse werven in de VS whaleboats gebouwd met daarin verwerkt het voortschrijdend inzicht van iedere bouwer. Elke whaleboat heeft daarom zijn eigen fijne (en soms minder fijne) geheimen!

Koninginnedag-2006-066